Om spurv og fink

Når så du sist en gråspurv?

Jahaja, men er du sikker på at det VAR en gråspurv du så?

Jeg har en far som er mer en gjennomsnittlig interessert i de besøkende på fuglebrettet, og en dag jeg kommenterte på den store flokken med gråspurv på gårsplassen ble jeg informert om at det faktisk var pilfink. Pilfinken er nesten identisk med gråspurven i både størrelse og farge, medmindre du er helt innpå dem. Forskjellen man lettest kan se på avstand er at pilfinken har en svart flekk i kinnet.

Her henholdsvis gråspurv og pilfink:

graspurv.jpg 

pilfink.jpg

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på dette har jeg begynt å se etter – og de gangene jeg ser små grå/brune fugler flakse rundt er det nesten alltid pilfink. I Nederland er visstnok gråspruven så godt som helt borte. Det er da litt trist?

8 thoughts on “Om spurv og fink

  1. Der lærte jeg noe nytt! Tusen takk!
    Var klar over at gråspurven er så godt som utryddet i Norge også – men har jo sett disse små tassene rundt. Da er det jo sikkert pilfink jeg har sett.

  2. Ja, det er trist!
    Jeg hadde en periode der jeg ikke kunne jobbe og heller ikke orket stort annet. Da satt jeg med kikkert og fuglebok og fulgte med på livet utenfor vinduet. Jeg lærte meg mange fugler og gjenkjente en del lyder… men det meste er glemt, dessverre.

    Pilfinken er jo fin, men det er trist hvis gråspurven skal bli helt borte. Vet du hvorfor?

  3. Det er litt forskjellige grunner sier folket – på forumet Spør en biolog er det noen som har tatt det opp, og de har lagt inn masse fine lenker til artikler om spurv og fink og stær og andre småfugler 🙂 Det ser ut som om bestanden alltid har svingt, og så er det andre årsaker som at finken lettere tilpasser seg oss folk, noe med forstyrrelser i vandringer, i hekkemuligheter, i for-tilgang og mytij anna. Det meste er nok fororsaket av oss folk…

  4. idag har vi også sett fugler på brettet som vi har trudd var gråspurv. Jeg slo opp på nettet, og fant ut at det var pilfinker. Artig. Min mann hadde lagt merke til den gråe flekkenpå siden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *