Ta toget! Om du har god tid…

Min kjære har jo toget mellom Kløfta og Lysaker i lengre tid nå, men selv er jeg temmelig fersk som pendler. Jeg har jo vært advart av hans opplevelser, men må si at jeg alikevel hadde et hemmelig håp om at SÅ ille kunne det vel egentlig ikke være?

Men jo. Det er akkurat så ille. Av 8 dager med toging har toget til jobb vært forsinket tre morgener, to morgener har det vært proppfullt, så fullt at jeg så vidt har klart å klemme meg inn døra for å få en ståplass under noens arm, klemt mot noen annens stresskoffert.

Toget hjem har vært i rute to dager. TO DAGER! Og mens morgentogets forsinkelse for det meste dreier seg om 10 minutter, er ettermiddagstoget gjerne forsinket med en halvtime eller to – hvis det da i det hele tatt går. Kombinasjonen signalfeil og teknisk feil på tog er interessant. Når Daltoget har hatt teknisk feil i nesten en hel uke, er det ikke da på tide å bytte det ut?

Jeg skjønner jo at det ikke er bare-bare å bytte ut et togsett i en verden som tydeligvis har dramatisk mangel på togsett. Jeg skjønner også at signalfeil er signalfeil, og da får man ikke gjort så mye – iallefall all den tid man tydeligvis ikke er i stand til å kaste det gamle og installere noe nytt. Men da må de i det minste få til informasjon ut til de reisende/kundene/brukerne.

Når alle togene den siste timen har vært forsinket med nesten en time pga en signalfeil, og står et sted sør for Nasjonaletateret, da er det ikke SÅ fryktelig vanskelig å forutsi at Eidsvolltoget som går etter Daltoget (som altså står et sted sør for Nasjonalteateret) OGSÅ vil være forsinket. Og at dersom ting går til helvete på signalanlegget på Skøyen så går det erfaringsmessing LANGT mer enn 10 minutter før det er i orden igjen. Det er rimelig frustrerende å gå glipp av den ene bussen i timen som går hjem til meg fordi de på stasjonen sier at “toget til Eidsvoll er 5-10 minutter forsinket” … “toget til Eidsvoll er ytterligere 5-10 minutter forsinket” osv osv til det kommer beskjed om at toget er kansellert, reisende må komme seg til Lillestrøm og bytte der.

Når jeg hver dag i en uke har kommet for sent hjem, og har måtte stått som sild i tønne for å i det hele tatt komme meg hjem, og måtte sitte på Lillestrøm (som er halvveis hjem) og fryse rævva av meg uten å få beskjed om hva som egentlig foregår – da synes jeg de kunne latt meg vise frem månedskortet mitt for denne perioden og så gitt meg litt penger tilbake, evt rabatt på neste kort. Jeg kjenner at det koker i meg at jeg må betale en blodpris for noe som ikke fungerer. Og dette er bare etter en og en halv uke!

Det er nesten så jeg forstår de som går amokk og angriper medreisende på sånne transportmidler. Det er varmt, det er trangt, det er ALLTID noen som slipper en skikkelig stinkare, og den lille lufta man starter med brukes opp før man er halvveis gjennom romeriksporten. Det kan få det til å rable for hvem som helst.

Snille miljøvernere og transportministere og alle dere som styrer med at man skal ta toget i stedet for bilen. Kan dere ikke prøve å få til et tog som faktisk går? Jeg tror langt flere ville tatt toget fremfor bilen dersom man bare kunne stole på at toget går. Men om valget står mellom å betale en avgift for å komme i tide, eller å måtte sjangse på at toget går og at det går i rute og at man faktisk får plass på det… Da skjønner jeg at mange stadig velger bilen.

Kan ikke noen bare ha et lite uhell og tilfeldigvis sprenge signalanlegget på Skøyen? Så de må bygge et helt nytt et? Det eksisterende fungerer som det er nå kanskje en dag i uken, og de øvrige blir det forsinkelser, men det er tydeligvis ikke nok til å gjøre noe med det annet enn å flikke på det.

8 thoughts on “Ta toget! Om du har god tid…

 1. “signalfeil er signalfeil”. Dette tror jeg faktisk ikke på. Det er løgn og bedrag satt i system for å skjule hva som egentlig er feilen. Jeg tror kanskje til og med at de har en terning som de kaster når skal forklare hvorfor toget er forsinket. På den terningen har “signalfeil på Skøyen” tre sider, “feil på togsett” har to, og “kjøreledning falt ned” har en. Har de faktisk feil utover generell forsinkelse kan det hende de bruker en reell, som for eksempel personalmangel.

  Jeg har tatt toget to år fra Lørenskog til Lysaker, og et år fra Lørenskog til Oslo S. Sjelden var toget i rute, morgen eller ettermiddag (som ofte ble kveld). Beskrivelsen din passer bra med disse tre årene, og jeg er sjeleglad jeg nå har gangavstand til jobb. Å komme hjem nærmere 7 om kvelden når man gikk fra jobb 4 var ikke spesielt moro. Ikke når det skulle ta 45 minutter. Men bare vent til snøen kommer… Et tog går riktignok på skinner, men snø er et kjempeproblem rundt hovedstaden. Og varmen du bemerker nå er barnemat i forhold. Spesielt når termostaten på varmeanlegget ikke virker og det er som å være i smelteovn på skinner. Det er bare å begynne å glede seg. 🙂

 2. Jotakk, jeg har opplevd den der varmegreia… Først må man kle seg for sibirvinter for å overleve ventetiden (som kan være alt fra 5 til 50 minutter eller mer), og så må man skrelle av seg lagene eller smelte langsomt vekk når man endelig har kommet seg på…

  Jeg tror faktisk at de er så udugelig at de HAR signalfeil gang etter gang etter gang i det samme anlegget. Jeg tror de er så talentløse at de ikke klarer å gjøre mer enn å sette på en liten bit tape som kanskje holder en til to dager (en halvtime dersom det regner) og at de så håper at det skal holde.

 3. Det var jo litt søtt i fjor høst når det regnet så veldig og signalfeilproblemet ble større enn normalt, og damen i jernbaneverket kom ut og svarte på spørsmålet om hvorfor de har et signalanlegg som ikke tåler regn med at “systemet tåler regn helt fint, men det tåler ikke fuktighet” og iherdig benektet at fuktigheten i anlegget og det vedvarende regnet hadde noe som helst med hverandre å gjøre…

 4. Haha. Det er jo bare genialt sagt. Eller… Nei, det er det ikke.

  Minner meg om da bror min klaget på en høyttaler som ikke tålte det norske fuktige klima (kjøpt i Norge), og som sammenlignet treverket med det på en snekke, altså en båt. Vi skjønte aldri helt den forklaringen.

 5. Hmm.. noen fortalte meg at når folk tar livet sitt ved å hoppe foran toget, så kan ikke NSB si noe annet enn at det var en teknisk feil, eller tre som hadde veltet over signalanlegget – av hensyn.

  Men slik sett håper jeg egentlig det kun dreier seg om signalfeil, og at noen får fingeren ut av øret og gir pendlerne til Oslo et fortjent tilbud. Vi vil ikke ha sure og gretne bibliotekarer må vite 😉

 6. Jeg håper da inderlig ikke at noen tar livet av seg ved å hoppe foran toget hver eneste dag i rushen, i over en uke o_O Da er det på tide å sette inn noen sikringstiltak tror jeg. Men ja, de sier ikke i fra om det er noe sånt som har hendt – men man får som regel høre det i ettertid alikevel. Så jeg tviler sterkt på at det er noe som skjer ofte… Og jeg tror ikke fingeren er i øret, den er nok et helt annet sted 😉 Heldigvis er de største forsinkelsene på tur hjem – så jeg slipper å være grinete på jobb 😉

 7. Pingback: Stjernesøkerens » Blog Archive » Apropo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *