Sist leste

lirael.jpgGarth Nix / The Abhorsen Trilogy (Sabriel, Lirael, Abhorsen)
Dette er mørk fantasy! Hovedpersonene er arvinger til tittelen/stillingen Abhorsen, som er en av vokterne av grensen mellom de levende og de døde. Nix har laget en interessant vinkling på necromancy, av påkalling og forvisning av de døde og hva som befinner seg bak the gates of death. I utgangspunktet ungdomsbøker, det merkes kanskje innimellom, men kan helt fint leses av alle 🙂 (Vel, alle som ikke er for squeamish til å lese beskrivelser av the walking dead…)

Kevin J. Anderson / Hidden Empire
Tjah, hva skal man si om denne da? Første bok i en serie som så langt er oppe i 7 bøker. Scenen settes for en intergalaktisk krigføring når menneskeheten setter fyr på en gassgigant ved hjelp av en gjenstand de har funnet under utgravningen av etterlevningene til en rase som ble utryddet lenge før mennesket flyttet fra jorden. Inne i gassgiganten har en hittil ukjent rase tilholdssted, og de tar ikke særlig pent på at en av hovedplanetene deres har blitt utslettet. (Gjett en gang hvorfor den andre rasen ble utrydda…) Intern stridighet i menneskeheten – særlig mellom roamers (et sigøynerfolk som reiser mellom stjernene) og hanseatene (standard maktsyke handelsfolk som faktisk kontrollerer mesteparten av menneskeheten) og et anstrengt forhold med en tredje rase romvesener gjør kampen vanskelig.

Dette er en slags blanding av all sci-fi du kan tenke deg – på godt og vondt. Første bok gir et inntrykk av Stargate, Star Trek og littegranne StarWars alt i ett. Middelmådig, men god underholdning er førsteinntrykket. Grei nok underholdning til at jeg vurderer å anskaffe bok to også.

Justina Robson / Mappa Mundi og Natural History
Mappa Mundi tar forsåvidt opp et interessant tema – muligheten for å kontrollere menneskehjernen ved hjelp av teknologi. Softwaren for denne kontrolleringen er under utvikling, og selvfølgelig er det fler interessenter som jobber med dette prosjektet – de som vil ha en nasjon av lettkontrollerte mennesker fordi det er “til deres eget beste”, de som vil bruke den til kriminalitet eller krigføring, og de som vil hjelpe deprimerte, redde og syke mennesker. Dessverre er det noe med den røde tråden i alt dette som ikke holder, og boka ble rett og slett et langt gjesp.

natural_history.jpgNatural History er langt bedre! Way inn i fremtiden består menneskeheten av modifiserte og umodifiserte. De umodifiserte har skapt de modifiserte som verktøy – for transport, for at noen kan jobbe der et vanlig menneske ikke kan gå – som ute i verdensrommet. Begge parter ser ned på den andre parten, og de modifiserte er lei av kontrollen de umodifiserte har. Alt endrer seg når en av de modifiserte finner en rest – en teknologi, en gjenstand skapt av ukjente, som gir tilgang til muligheter hittil ikke kjent…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *