Tålmodighetstrening

fintlys2.JPGTuren i går var herlig lærerik, både for meg og Alma. Vi gikk i nesten 40 minutter, og lærte litt av hvert om hverandre.

Hun godtok etterhvert at STÅ betyr å stå stille selv om jeg går langs hele kroppen hennes og klapper, stryker og kanskje løfter et bein. Problemet oppstår når jeg tar to steg ut til siden, eller prøver å gå foran henne. Når jeg går to steg ut til siden føler Alma at hun er utenfor min kontrollsfære, og derfor fri til å gjøre som hun vil – jeg går unna, da kan vel hun også?

Oppsummert tror jeg at det er to hovedområder jeg skal starte med:

1) Alma er veldig fokusert på meg og mitt kroppsspråk.

Og der har jeg drevet med ubevisst feiltrening! For når jeg leier inn Alma fra beitet er det deilig at hun går med meg. Det hun har lært av det er at når jeg tar et steg fremover, så gjør hun det også, om jeg stopper, så stopper hun – av og til virker det som om det er nok at jeg TENKER at jeg skal gå… Men når vi er ute på tur kan det hende at jeg trenger å gå foran henne, uten at hun følger etter. Dersom jeg skal rydde et nedfallstre ut av stien trenger jeg ikke at hun trenger seg frem med vogna på slep. Derfor må vi starte med stemmetrening. STÅ betyr stå stille helt til jeg sier hun kan gå. I går fikk jeg henne til å stå mens jeg gikk bakover fra henne, men om jeg sto ved skulderen hennes og sa “stå” var det nok at jeg lente meg fremover og Alma begynte å gå.

2) Høyreside- og venstresidetrening. 

almasommerbeite.JPGHestens to hjernehalvdeler kan visstnok operere nesten uavhengig av hverandre. Hesten er et byttedyr, og derfor er det praktisk at rovdyret som høyre øye ser setter i gang direkte fluktrespons uten at begge hjernehalvdeler trenger å bli involvert. Jeg har lest et sted at hester nesten kan regnes som to forskjellige dyr – et på høyresiden og et på venstresiden. Jeg tror kanskje ikke helt på at de er SÅ adskilte, men at Alma syntes det var ubehagelig når jeg leide henne på høyresiden er det ikke tvil om.

Hester trenes nesten alltid opp til at alt skjer på venstre side. Man leier på hestens venstre side, stiger opp der, legger på salen derifra, begynner å strigle der osv. På en hest som er usikker gir dette en økt trygghetsfølelse. Men med Almingsen som er smart og tøff og lærenem (og veldig villig til å lære!) går det nok bra å bryte med rutinen. Målet er å få henne til å godta meg uansett hva jeg gjør, uavhengig av hvilken side jeg gjør det på.

I tillegg er Alma svært stiv i kroppen, hun går med hodet bøyd mot venstre, samtidig som høyreskulderen sklir ut mot høyre. Jeg måtte stadig gjøre henne oppmerksom på at jeg gikk på høyresiden, og at hun ikke kunne dytte meg ut i grøfta. Her må det nok mer jobb til. Jeg er ikke god nok rytter til å klare å korrigere denne skjevheten mens jeg rir, og når jeg kjører er det bare å glemme det. Jeg håper longering kan være en løsning for å få myket henne opp og styrket begge sider…

fintlys1.JPG

12 thoughts on “Tålmodighetstrening”

  1. Artig å lese det du skriver, høres ut som om du har god kontakt med din kjære Alma!!

    Det er morsomt å drive med hest på denne måten, selv har jeg gått en lang vei med min deilige hest Karoline, som ikke bare har opplevet gode ting i livet, og som har ført til at hun til tider kunne ha noe vanskelig oppførsel….

    Hest og livet med hest er sååååå mye mer enn bare ridning, egentlig har ridningen blitt en liten del av mitt hestehold, selv om det selvfølgelig er veldig godt med en ridetur i ny og ne.

    Jeg har et tips til deg angående Almas stivhet!

    Etter trening kan hun feks få en gulrot, som du plasserer ved hennes hofte eller lengre bak, da får hun en fin strekk på motsatt side, det er viktig at hesten er varm og godt muskelsatt for å utføre denne strekken.

    Du vil sikkert se at hun kan ta gulroten lengre bak på den ene siden enn den andre.

    Ville nok heller ikke longert henne på den tradisjonelle måten, men har du tilgang på en inngjerdet plass er det en skikkkelig utfordring å longere uten noe hjelpemidler!!!

    Da slipper du øvrige spenninger!
    Og en fordel til er kontakten du får med hesten.

    Hesten kan bryte ut når den vil, og slipper å føle smerte, du kan starte med stor ring og minske etterhvert som hun “løsner”

    Jeg bruker alldri noen hjelpemidler når jeg trener på dette viset, for jeg følser at hjelpemidlene skjuler “sannheten” om hesten…..

    Huff dette ble langt og mye, men jeg brenner for dette skjønner du;-)

    Effektivt!!!

    Lykke til!

    Nina

  2. Herlig med sånne kommentarer Nina! Jeg er helt fersk på området, og takker for alle tips og innspill 😀

    Gulerotutstrekning er glimrende og skal testes med en gang! Den nye ridebanen vår er inngjerdet, så kanskje jeg skal forsøke det du sier der – bare for å være helt sikker: Skal jeg la Alma være løs der inne, og så oppfordre henne til å bevege seg rundt meg slik hun føler for det? Hvordan skal jeg oppføre meg mot henne for at hun skal skjønne hva jeg mener, og ikke bare blir oppjaget? Og kan jeg få henne til å “bruke kroppen rett når hun er helt fri – ser for meg at hun vil gjøre en “standard” og løpe rundt med hodet rett opp og vendt utover, mens hun tar hjørner heller enn mykere svinger på den stive siden…

  3. Hei igjen, flott at du er positiv!! Da fortsetter jeg;-)

    Det er veldig lurt å være raus med belønning i starten!

    Du lar henne gå å snuse litt og belønner henne når hun kommer inn til deg (mine hester er klikkertrent, så jeg bruker det) , send henne ut igjen, prøv å holde kontakten, men ikke korriger!!!!
    Det er viktig, her er det viktig at du er morsom å arbeide/leke med, så vær kreativ. Spring gjerne litt selv, bruk høye kneløft, spark deg i rumpa eller lignede.

    Det vil ta litt tid før hun blir på volten, men hun vil bli der så fort hun forsår hva du mener!

    Tålmodighet er en god egenskap…..

    Dette er en flott måte å longere på, personlig er jeg motstander av den tradisjonelle måten…..

    Hestene elsker å jobbe løst!

    Her har du en link! Denne hesten er klikkertrent og er veldig morsom, jeg har selv hatt gleden av å få trene han.

    Dette er resultatet av KUN positiv forsterkning, legg på humor når du trener hest, de elsker når du ler!!!

    http://www.ellenofstad.com

    Nok en gang Lykke til, dette kommer du sikkert til å like!!

    Nina

  4. Så utrolig morsomt! Han speiler bevegelsene hennes totalt 😀 Der ligger min utfordring tror jeg. Alma har allerede vist at hun gjerne speiler meg så lenge hun skjønner hva jeg driver med (går med meg fremover, stopper, fra side til side) – men samtidig må hun forstå at når jeg trenger at hun står stille, så må hun det… Jeg skal sannelig teste litt på ridebanen i morra 😀

  5. Det er utrolig hva man kan få til ved hjelp av en klikker. Hunden min er klikkertrent, og jeg synes det er et veldig godt hjelpemiddel. Ja, hunden min er førerhund, og var klikkertrent før jeg fikk han. Men jeg har brukt klikkeren bådet til å friske opp på hukommelsen hans, eller når jeg øver inn nye ting.

  6. Vi har delvis klikkertrent kattene våre, så jeg har småtestet metoden. Det funket glimrende 🙂 Kattene kommer når vi roper med navn, sitter og gir pote. Skal ta med klikkeren i stallen jeg! 😀

  7. Hei, et lite tips til….?

    Ikke bruk klikkeren på hesten, finn heller et ord for eksempel “klikk”, eller noe annet du ikke sier så ofte.

    Det er lurt fordi du da kan bruke det ved ridning ol, mange situvasjoner når vi driver med hestene som det ikke egner seg å lete i lommen etter klikker`n 😉

    Fungerer utmerket med et ord du velger deg, bare husk å være konsekvent med å bruke ordet bare når du “mener” det.

    Moro!!!

    Nina

  8. Det finnes klikkere du kan ha lett tilgjengelig rundt håndleddet. Ulempen med ord, er at de varierer etter tonefallet ditt. En klikker har samme lyd hele tiden.

    Uansett, skal du bruke et ord, så finn et lett og kort ord, som du ikke trenger bruke så mye stemme på.

  9. Tenkte jeg skulle prøve meg med et bestemt PII med høy, lys stemme. En lyd jeg ikke akkurat lager ofte ellers. Klikker rundt håndleddet høres lurt ut, men som Nina sier så tror jeg kanskje det blir vanskelig å få klikket til å komme i tide når man samtidig har hendene fulle av tøyler.

Comments are closed.