BIBSYSmøtet

BIBSYS har holdt sitt årlige brukermøte –  i Fredrikstad denne gangen, i regi av Høgskolen i Østfold. Det var morsomt å være blant bibliotekfolk, og ekstra gøy å møte igjen kollegaene fra HIAK.

Det som kanskje var aller mest interessant på møtet for min del denne gangen var kommentaren på behovsanalysen av BIBSYS. Det første som slo meg når jeg leste den var vantro – det høres ut som om de foreslår å dumpe alt BIBSYS relatert og starte på skratsj, helst med et kommersielt produkt.

Nå har det vært en høringsrunde, og lederen av gruppen som står bak behovsanalysen fikk uttale seg. Analysen er ikke fullt så dramatisk som det hørtes ut som – meningen virker å være at man ikke skal bruke kun det BIBSYS utvikler selv, men også se etter tjenester som kan kobles opp mot BIBSYS, men som er produsert av andre.

Skuffet over at åpne løsninger fortsatt ikke ble nevnt med et ord, de legger stadig vekt på kommersielle tjenester – uten å spesifisere hva det er de tenker på, eller om det faktisk finnes noe godt slikt tilbud.

Behovsanalysen ble gjennomgått ved en panel-“debatt”, det vil si, det satt fire menn ved siden av hverandre og fortalte hva de syntes om saken. Debatt ble det aldri. Det morsomme er at her skulle forskningsbibliotekene og universitets- og høgskolebibliotekenes fremtid diskuteres – og der satt det fire menn GODT over 50 og la frem sine meninger. Påfallende høy alder på den gjengen altså…

Det som provoserte meg mest var en uttalelse om at bibliotekene må slutte å lete etter nye ting å tilby brukerne sine, men heller fokusere på å tilby det brukerne spør etter. Å få seg til å si en slik ting når det igjen og igjen kommer bevis på at folk ikke vet hva bibliotekene har å tilby gjør meg nesten kvalm. Bibliotek er fremdeles støvete bokhyller og damer som sier hysj i hodene til det store flertallet. Skal vi da bare lene oss tilbake og fokusere på bøkene?

Jeg er helt enig med dem i at vi må finne nye måter å vise frem tilbudene våre på, nye arenaer hvor vi kan reklamere – og ja, vi må faktisk reklamere og markedsføre langt heftigere enn det som gjøres i dag. Og nye teknologiske løsninger kan definitivt hjelpe med dette. Men vi kommer ingen steder om vi bare skal ha fokus på det brukeren spør etter, som i verden forøvrig må vi skape et behov for det vi faktisk har å tilby. Alle som har jobbet i bibliotek vet jo at det brukeren vil ha ikke nødvendigvis er det brukeren trenger.