De siste bøkene

The Prefect / Alastair Reynolds
Ah. Akkurat idet jeg etterlyste en ny bok fra Reynolds, så kom det en ny bok fra Reynolds! The Prefect kommer desverre ikke opp på nivå med Revelation Space, Chasm City, Redemption Ark, eller Absolution Gap, men er mye, mye bedre enn den forrige – Pushing Ice.

The Prefect finner sted innimellom bøkene i Relevation Space-serien, og mangler fullstendig den overraskende/sjokkerende effekten den serien har. Historien er nærmere en detektiv/agent-historie (noe ala Tom Clancy), og er uten de helt store tekniske utfoldelsene. Jeg savnet mer miljøbeskrivelser – i Relevation Space følte jeg for å vaske hjernen etter å ha levd meg inn i forholdene på Nostalgia for Infinity.

Alt i alt fant jeg The Prefect interessant nok til å lese igjennom den nesten i ett strekk, men den skuffet alikevel sammelignet med de øvrige bøkene…

Hunting Party, Sporting Chance og Winning colours (samlet i The Serrano legacy) / Elisabeth Moon
Elisabeth Moon er forfatteren av de fantasybøkene jeg har lest mest – sånn ved siden av LOTR: The deeds of Paksenarrion. Sagaen om Pakse er trolig en av de beste fantasytrilogiene jeg har lest, og anbefales på det varmeste!

Når det gjelder The Serrano legacy (og resten av sci-fi-bøkene Moon har skrevet), så faller de kraftig under i kvalitet i forhold til Paksenarrion-bøkene, men er alikevel herlig lesestoff. Det er nesten som å lese en voksenutgave av De Fem (Enid Blyton) – historien er forholdsvis forutsigbar, hovedpersonene ligger alltid et halvt steg foran de slemme, og det går så veldig veldig bra til slutt. Science-delen faller nesten helt vekk – ja, handlingen foregår på romskip, men detaljene rundt skip og teknikk er helt utelatt. Det er først og fremst personene og forholdene mellom personene som står i fokus, deretter historien, og til slutt miljø.

The Serrano legacy faller nok under begrepet chicklitt – men jeg lar meg villig fenge av personene, heier på de gode og buer på de slemme, og koser meg generelt igjennom alle bøkene 🙂 Best av alt: en av hovedpersonene lever og ånder for hester! Sci-fi kombinert med hestehistorier? I don’t mind!