Dilla på Stross?

Charles Stross er en rimelig kjent sci-fi / fantasyforfatter, mitt første møte med ham var via Singularity Sky, som jeg slet såpass med at jeg klassifiserte hele forfatteren som kjedelig og tenkte ikke mer over det. Nå har jeg en kollega som er over gjennomsnittet oppdatert på sci-fi, og han anbefalte meg å starte på et par andre av Stross’ bøker – så jeg plukket, lettere motvillig, opp The Atrocity Archives. Som rocker! Villt og hemningsløst! Jeg koste meg igjennom hele, og løp straks ut og kjøpte Jennifer Morgue, som er en løs fortsettelse på The Atrocity Archives, og Halting State.

The Atrocity Archives er en Lovecraftinspirert sak, hvor hovedpersonen er en hacker som har kommet litt for nærme å oppdage sammenhengen mellom moderne teknologi og innvasjon av tentakkelbefengte monstre fra våre nabodimensjoner. Summonings og kontroll av nevnte monstrositeter utføres via elektrisitet, lasere og inspirerte programmerere – og bekjempes/dekkes over/hysjes ned av hemmelige organisasjoner rundt om i verden. Vår hovedperson har blitt rekruttert til Englands organisasjon, og ønsker å komme bort fra skrivebordsarbeidet – noe han etterhvert får grunn til å angre på.

Jennifer Morgue var ikke like fengende, kanskje fordi Stross gjentar seg selv en anelse, og storyen er mye den samme som i The Atrocity Archives – vår anti-helt, hackeren og nerden, må redde verden fra en gal rikmann som ønsker å påkalle en gud som hviler på havbunnen… (Og HVEM hadde trodd at Powerpoint er SÅ ondt?)

Halting state er anderledes, den følger et sett med hovedpersjoner som jobber med å oppklare et ran i en bank i et onlinespill, underveis dukker det opp forviklinger og det hele blir en ganske spennende økonomisk thriller-greie. Historien er så-som-så, jeg slet litt med konsentrasjonen – mest fordi alt er skrevet i you-form uansett hvilken av hovedpersonene du følger, og når det så hopper mellom fire forskjellige er det fort gjort å miste tråden!

Som en binote: Jeg har også lest The Temporal Void av Peter F. Hamilton, fortsettelsen på The Dreaming Void. Jeg likte ikke den første, og jeg likte ikke denne… Maken til vas!