Leste bøker

Hele to nye bøker har jeg unnet meg siden sist jeg skrev en leste-bøker-post:

Richard Morgan: Black Man og Market Forces

Jeg er litt usikker på rekkefølgen, men både Black Man og Market Forces er skrevet etter Altered Carbon, Broken Angels og Woken Furies som jeg leste i fjor. Dessverre har Morgan gått bort fra både hovedperson og storyline i de to nye bøkene. Jeg venter fortsatt på mer informasjon både om hovedpersonen Kovacs og om historien det hintes til i de tre foregående, hvor menneskene har trukket utover i rommet og finner stadig rester av utdødde sivilisasjoner.

Ikke at Black Man og Market Forces ikke kan nytes alikevel!

black_man.jpgI Black Man er hovedpersonen en genetisk endret mann – han har fått en rekke trekk fra “ur-mannen”, med agressivitet og autoritet. Han, og fler som ham, har blitt skapt av menn som føler samfunnet har blitt for femininisert, for mykt. Thirteens (som de kalles) har blitt skapt både som forsvar og som et maktmiddel. Boken tar for seg fordommer, frykt, og sosial samhandling. Trekk ved dagens samfunn er blåst opp og forvrengt, og man sitter absolutt igjen med en rekke tanker etter å ha lest boken. Handlingen foregår for det meste i et segregert USA, hvor innlands-usa (Jesusland) har stengt omverdenen helt ute og er blitt et sted for de ekstremt konservative og religiøse, mens kyst-statene (Rim-states) styres av markedskreftene.

Market Forces er bare et lite skritt inn i fremtiden, men igjen i et samfunn hvor trekk fra vår hverdag er blåst opp og forvrengt i et “hva-hvis” scenario. Handlingen foregår i et England som har tatt klasseskillene helt ut. Det er kaptialismen som rår, og de med mest makt er executives – businessmenn som kjemper om opprykk og handelsavtaler med alle midler. Gjerne med pistol, eller kappkjøring med pansrede biler, hvor det absolutt ikke er noen ulempe om man kjører motstanderen i hjel. Kapitalismen er knyttet sterkt opp mot vold og ustabilitet, hovedpersonen jobber med “Conflict Investment” – våpenhandel på et nytt nivå. Det høres søkt ut, men boken kan absolutt anbefales.

I tillegg har jeg pløyd fort igjennom noen av Ann McAffreys Pern-bøker: Dragonsinger, Dragonsong og Dragondrums. Disse tre handler om harperen Menolly og hennes opplevelser på Pern – planeten som startet som en landbrukskoloni for utflyttere fra jorden. Serien kan anbefales for alle som liker drager – med en dasj av sci-fi. Igjen en chick-litt serie, man kan ikke unngå å bli glad av å lese den – fantastisk lesestoff 😀