Doping

Det var ikke slik det skulle gå, når det endelig viste seg en sjanse til å få ekstra oppmerksomhet mot sprangsporten i Norge. En medalje i OL ville betydd så mye, men en dopingsak er et stygt slag.

Selv har jeg ingen illusjoner om at nordmenn ikke er på samme nivå som andre når det gjelder dopingbruk, og en prøve er en prøve. Det er kanskje ekstra trist at noen faktisk behandler et dyr på denne måten. En idrettsutøver som doper seg selv gjør det tross alt mot seg selv, og er som regel bevisst på følger og effekter. Et stoff som skal gjøre hestens frambein ekstra følsomme, slik at den vil anstrenge seg enda litt mer for å ikke dunke borti bommene og smerten det medfører… Det er ille!

Jeg venter i spenning på B-prøven, og dersom den er positiv må det gjøres en etterforskning i saken. Det er ikke nødvendigvis rytteren som har dopet hesten – det er et helt apparat av mennesker som har tilgang til hestene, og fler som har hatt sjansen til å påføre salven.

Det må også sies at jeg kanskje synes saken lukter litt. Det er fire forskjellige hester fra fire forskjellige nasjoner som har blitt tatt for det samme stoffet. Et stoff de (i følge artiklene på aftenposten, dagbladet og hest.no) nylig har fått metoder for å teste på, som de har tatt hester for i andre konkurranser, og som de sier at er “enkelt” å teste på. Det er da fristende enkelt å like gjerne tenke sabotasje som doping.

Håpet er at de finner ut av det, og at den som står bak blir straffet. Det være seg rytter eller hestepassere eller andre med tilgang til hestene.

[edit] Sånn det ser ut akkurat nå, så kan det ha blitt påført en salve på et gnagsår på Camiros skulder… Det er fortsatt fullstendig galt å bruke en salve man ikke vet innholdet på i en slik situasjon, men jeg må tilstå at jeg blir fryktelig glad hvis det hele skyldes en feil og ikke overlagt doping. Mest for hestens skyld! Som nevnt over kan stoffet gi overfølsomhet, men det har visst også en smertelindrende effekt, og kan derfor ha vært i en salve som ble brukt på et gnagsår…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *