Biblioteknorge. Eller epostlister generelt.

Det diskuteres en rekke interessante ting på epostlista for biblioteknorge. Masse fint og faglig, en del surmulig, en del gode ideer, en del uinteressante emner, og en del som er helt urelevant og på bærtur, men som kan være fint alikevel fordi man lærer noe/oppdager noe. Og dersom man ikke er interessert er det jo bare å trykke på “delete” – noe man jo kan bestemme seg for ut fra emnet på eposten. (Evt sette opp en egen epostkonto til å motta lista, så slipper man å blande det inn i feks jobb-mail eller annen mail. Jeg har alt samlet på en egen gmailkonto.)

Alle har en delete-knapp, og alle bør kunne å bruke den. Og så veldig mye jobb er det ikke – tross alt, på en liste som har nesten 3000 deltakere må man regne med at det dukker opp en del som ikke er direkte interessant for seg selv og sitt felt.

Det som er irriterende er når noen på en slik liste bestemmer seg for å klage på det de oppfatter som “urelevant”. Det være seg fagbibliotekarene eller skole/barnebibliotekarene – som jo har et noe ulikt interessefelt når det gjelder det faglige og ikke-fullt-så-faglige.

Denne gangen har en bibliotekar spurt om noen andre kjenner til noe sted man kan få skaffet et ku-kostyme, for hun skal fremføre Mamma Mø for barna i biblioteket. For meg faller dette inn under bokformidling, altså bibliotekrelevant – og jeg ser ikke bort i fra at det er fler som kan dra nytte av ideen om å kle seg ut i sammenheng med bokformidling, det funker jo glimrende med barn.

Damen fra juridisk fagbibliotek synes derimot IKKE det. Dette er ikke faglig nok for henne, og det irriterte henne så mye at hun måtte skrive det og sende det ut på lista (hun melder seg faktisk ut av lista). Noe som skapte en storm av epost – mange uenige, mange enige.

Det morsomme er at de litt tunge tingene som tas opp på lista får begrenset respons, mens et kukostyme har ført til en MENGDE meldinger – så folk mangler ikke engasjement, men hvorfor så mye følelser rundt et egentlig enkelt spørsmål?

Det er ikke som om det er et ras av epost på biblioteknorge i utgangspunktet, det kommer kanskje en fem/seks mail om dagen, med godt blandede emner. Mesteparten overser jeg. Mye holder jeg et øye på sånn for å holde meg oppdatert, selv om det ikke direkte angår meg. Jeg føler meg av og til ensom der jeg sitter med programmeringsbøkene, og det er i grunnen litt fint å vite at en bibliotekar snart skal trekke i et kukostyme.

Det har vært surving over lite aktivitet på biblioteknorge, men nå er det altså også surving over den aktiviteten det faktisk er … da lurer jeg på om ikke noen er i ferd med å skyte seg selv i leggen.

Den beste responsen på hele innlegget så langt er denne, fra Telemark:

for dem som sliter med effektiv bruk av deleteknappen, vil det bli gjennomført kurs
i mars i telemark

(sånn, det var dagens sure)

3 thoughts on “Biblioteknorge. Eller epostlister generelt.”

  1. Biblioteknorge er kanskje den drøyeste lista jeg har vært på når det kommer til grining over digresjoner. 450 innlegg om hvorvidt et annet innlegg er relevant eller ikke. Jaja, man må jo ha noe å bruke tida si til.

    Egentlig savner jeg det litt 🙂

  2. Sistnevnte er en av de jeg sletter fortest 😉 Førstnevnte er forøvrig en hyggelig dame, som ikke nyanserte kommentaren sin og det får man betale for på denne lista 😉 Som Heidi sier; det er så rundt og åpent at det bare må savnes om vi ikke leser det!

  3. Jeg er så enig! Og “kurs”responsen var genial. 🙂 Det må være lov å diskutere litt av hvert på en slik liste, og kukostymer er slett ikke irrelelevant for en barnebibliotekar!!

Comments are closed.