Hovslager

tangAll respekt til hovslagere! Snakk om folk som må være sterke, tålmodige, rolige, nøyaktige, de må ha forståelse for hestens bein og hovoppbygning og helse og bevegelser, og i tillegg ha glimrende hånd-øye-koordinasjon.

Jeg tok av skoene på Tooske på stallen i går, og i dag er jeg megastøl! o_O Etter en times tid hvor jeg ikke bare holdt hoven oppe, men tidvis også holdt hele vekta til hesten, så merkes det i låra!

Ta av sko er i utgangspunktet greit nok, rett ut taggene på siden og jobb med tang på skoen til du får ut nok av spikeren til å dra den ut. (Trikset er: dra i skoen til spikeren kommer litt ut, bank skoen inntil igjen – og vips har du nok ute til å få et godt tak i spikeren med tanga.) Rinse and repeat. Skoen er nemlig festet med spiker slått inn fra undersiden av hoven, gjennom hovveggen på siden, deretter bøyd nedtil og klippet av.

Vel, greit nok. Sånn med unntak av at skoen selvfølgelig er festet GODT for at den ikke skal falle av og at taggene på siden som regel er bøyd svært pent inntil og klippet tett, slik at når du står der med hestebeinet klemt mellom låra og hodet opp ned er det ikke så enkelt å få lirket verktøyet inntil taggen og banket løs med hammer.

Når hesten i tillegg overhodet ikke er samarbeidsvillig, og tilkjennegjør dette med å legge ALL sin vekt på det beinet du står og holder – da har du et problem.

Men det gikk, jeg brukte fryktelig lang tid på den første skoen før jeg fikk inn teknikken igjen, og måtte sette ned foten til Tooske litt for ofte før K kom og sa at jeg måtte bare være streng med henne – med eierens tillatelse kunne jeg dermed boffe til Tooske når hun forsøkte å ta et steg med meg som protese, og dermed gikk alt så meget bedre.

Det er litt gøy å få til sånne ting også! Jeg har en gang også lært hvordan man slår inn en sko, men synes det er alt for skummelt å banke inn spikere på egenhånd – dra dem ut er liksom greit nok…

2 thoughts on “Hovslager”

  1. Så flink du er da!
    Ingen tvil om at det er tungt, men øvelse gjør mester og hesten blir ofte mer samarbeidsvillig når man blir bedre kjent med både den og oppgaven:)
    Med ønske om en nydelig søndag!

    Nina

  2. Jeg har gjort det flere ganger på Alma og Eskil – x-travere som har lært en gang for alle å stå pent når noen holder på med beina deres 🙂

    Tooske er 4 år, og jeg hadde ikke lyst til å gi henne en alt for skrekkelig opplevelse heller. Selv om K nok har rett når hun sa etterpå at Tooske er en veldig kald hest, men fæl til å teste hva hun kan slippe unna med. Så de gangene hun dro meg overende eller la seg på meg, så var det nok mest for å se hva jeg gjorde – etter at jeg begynte å boffe sto hun som et lys 🙂

Comments are closed.