Romaner: Dataspill og teknologi.

Praten på jobben dreier seg i 3 av 4 tilfeller om spill, og denne gangen kom vi inn på dataspill i litteratur. Etter å ha tenkt en stund selv, konsulert Twitter og bokkyndige mennesker på Facebook endte jeg opp med følgende liste.  Lista er forøvrig delt i to, med bøker som utpeker seg som direkte dataspillrelaterte, og bøker som er mer perifert innom dataspill, men alikevel bør lese pga teknologien (typ virtuelle verdener og lignende).

Jeg har lest mange av bøkene, og en del av kommentarene til lista er sterkt farget av min egen mening. Ikke ta alt for god fisk, men les og døm selv 😀

SPILLRELATERTE BØKER

Ready Player one – Ernest Kline
Det er 2044 og verden som vi kjenner den er på tur nedenom og hjem. Det er slutt på olje og verden drukner i forurensning, sykdom, sult og fattigdom. Når skaperen av den virtuelle verdenen OASIS (en slags sammenslåing av alle tidligere kjente fantasy-, sci-fi-,spill-verdener og plattformer) dør og etterlater seg et testamente hvor han lover all sin rikdom til den som løser tre oppgaver blir verden som besatt. Tenåringen Wade bruker så og si all sin tid i OASIS – verden utenfor er ikke mye å skryte av, og selv om han kun har råd til å oppholde seg på skole-delen av OASIS (som er gratis) gjør han alt han kan for å løse oppgavene. Etter at han snubler over løsningen til den første oppgaven blandes fort spillverdenen og den virkelige verdenen sammen, når hele verden snur oppmerksomheten sin mot ham.

Ready Player one er ikke bare en bra take på en fremtidig spillverden, men også et oppkomme av retro pop- og nerdekultur og 80-tallsreferanser galore.
Kindleversjon

Enders Game – Orson Scott Card
Klassiker! Ender er rekrutt i krigen mot en enorm flåte av aliens som er på vei for å utslette jorden, og desperate forberedelser i er gang. Ender må overleve et av de mest brutale treningsprogrammene i historien.

(Joda, jeg sa ikke noe om dataspill der, men stol på meg, spill er involvert.)
Kindleversjon

Halting state – Charles Stross
Halting state er anderledes følger et sett med hovedpersjoner som jobber med å oppklare et ran i en bank i et onlinespill, underveis dukker det opp forviklinger og det hele blir en ganske spennende økonomisk thriller-greie. Historien er så-som-så, jeg slet litt med konsentrasjonen – mest fordi alt er skrevet i you-form uansett hvilken av hovedpersonene du følger, og når det så hopper mellom fire forskjellige er det fort gjort å miste tråden!
Kindleversjon

For the Win – Cory Doctorow
Cory Doctorows take på økonomi, fagforeninger og arbeidernes rettigheter: Kinesiske Matthew arbeider som gold-farmer – sammen med vennene sliter han natt og dag for å ha råd til dagens måltid, gullet og verdiene de farmer selges til rike spillere i vesten. I slummen i Mumbai jobber Mala i en gruppe som jakter på gold-farmers på vegne av spill-utviklerne. Sammen med Wei-Dong – en “normal” spiller bosatt i Los Angeles – finner de ut at de har felles problemer, og slår seg sammen i et forsøk på å oppnå rettferdige arbeidsforhold. Det som starter som en online-arbeiderbevegelse blir snart et RL-mareritt, når spill-utviklere, griske sjefer og rike interessenter slår hardt ned på opprøret.
(Kan leses gratis her!)

REAMDE – Neal Stephenson
MMORPGen T’Rain har hektet spillere over hele verden, og blir brukt i et kinesisk virusangrep – viruset Reamde tar spillernes harddisker som gisler, de kan få filene sine tilbake mot å betale en sum til hackerne. T’Rain-programmereren Zula, x-kjæresten hennes og en ukrainsk hacker blir fanget i dragsuget av hendelser når verdifulle filer blir holdt for løsepenger, og mafia, Kinesisk secret service, gærne amerikanere, den russiske undergrunnen, al-Quaeda og flere blandes inn i en suppe for å få kontroll over informasjonen.

En lesverdig bok, med en del gode ideer – men dessverre ikke en av Neal Stephensons finere verker. (Han kan bedre, les Snowcrash eller Cryptonomicon.)
Kindleversjon

Otherland (serie) – Tad Williams
Otherland-serien er satt litt frem i tid, hvor virtuell virkelighet er en sentral del av livet til de aller fleste – på samme måte som vårt internett er i dag, men med muligheten til å koble seg til og gå “inn” i nettet med alle sanser. Til å være skrevet i 1996 er bøkene på mange måter troverdige – det er lett å se for seg at dette vil kunne skje. I tillegg spiller en av hovedpersonene et online rollespill som minner veldig om dagens MMORPGS som WoW, Guild Wars osv. (Med unntak av at vi enda bare ser på skjermen, og ikke logger oss HELT inn.) Les hele min tidligere blogg om Otherland her.

Only you can save mankind – Terry Pratchett
Den første  boka i Pratchetts Johnny Maxwell-trilogi. Bøkene er ment for barn/ungdom, men kan fint leses av voksne. I Only you can save mankind får hovedpersonen Johnny en piratkopi av et helt nytt dataspill, men idet han er i ferd med å  utslette romvesensivilisasjonen får han beskjed om at de overgir seg. Overgivelse er ikke en del av spillplottet, hva skjer? Og hvorfor har samme sivilisasjon forsvunner fra alle andre utgaver av spillet enn den Johnny har?
Kindleversjon

The restoration game – Ken Macleod
Denne har jeg ikke lest selv. Fra Amazon: There is no such place as Krassnia. Lucy Stone should know – she was born there. In that tiny, troubled region of the former Soviet Union, revolution is brewing. Its organisers need a safe place to meet, and where better than the virtual spaces of an online game? Lucy, who works for a start-up games company in Edinburgh, has a project that almost seems made for the job: its original inspiration came from The Krassniad – an epic tale, based on Krassnian folklore, concocted by Lucy’s mother who studied there in the 1980s. As Lucy digs up details about her birthplace to slot into the game, she finds her interest in the open secrets of her family’s past – and the darker secrets of Krassnia’s – has not gone unnoticed. When a Russian – Georgian border war breaks out, Lucy has to move fast – and return to Krassnia herself, to the heart of the mountain that holds Krassnia’s darkest and oldest secret. But nothing Lucy has discovered can possibly prepare her for the crucial role she is destined to play in The Restoration Game …
Kindleversjon

Gamer – Tor Arve Røssland
En lettlestbok med spenning og spillsetting! Fra blurben: “Endelig er War of Faluza ute. Spillet alle har ventet på. En vennegjeng trer inn i en annen verden enn vår: Den fantastiske spillverdenen Faluza!” Også her går spillingen ut over virkeligheten når store pengesummer blir tatt, og raids blir blodig alvor.

The Player of Games – Iain M. Banks
Denne har jeg ikke lest selv.  Fra Amazon: The Culture – a human/machine symbiotic society – has thrown up many great Game Players, and one of the greatest is Gurgeh. Jernau Morat Gurgeh. The Player of Games. Master of every board, computer and strategy. Bored with success, Gurgeh travels to the Empire of Azad, cruel and incredibly wealthy, to try their fabulous game … a game so complex, so like life itself, that the winner becomes emperor. Mocked, blackmailed, almost murdered, Gurgeh accepts the game, and with it the challenge of his life – and very possibly his death.
Kindleversjon

Skallagrigg – William Horwood
Denne har jeg ikke lest selv. Fra Wikipedia: The story concerns Arthur, a young boy suffering from cerebral palsy […] Esther, a keenly intelligent teenager who also suffers from CP […] and Daniel, an American computer-gaming genius. They are linked by the Skallagrigg; whatever or whoever it is will transform their lives. Esther sets out on a quest to find the truth of the Skallagrigg, founded in the life and experiences of Arthur. She encapsulates what she finds in a tortuously complex computer game, knowing that the truth is never likely to be uncovered. A man named Martin has heard the word Skallagrigg from his senile grandmother and when he hears of Skallagrigg the game, he is determined to solve it and discover what it means…

—————————————————————

TEKNOLOGIRELATERTE BØKER

Cryptonomicon – Neal Stephenson
Dette er den største must-read’en for alle teknologi og it-interesserte. Les den, bare les den, OK? Jeg vet ikke engang om den lar seg beskrive – den følger to tråder, en foregår blant kodeknekkere under andre verdenskrig, den andre tar plass på 90-tallet og følger en hovedperson som arbeider med å opprette en haven for digitale data og anonyme internettbetalingsløsninger.

Snow Crash – Neal Stephenson
I en cyberpunkutgave av det som tidligere var USA finner vi Hiro Protagonist: katana-bevæpnet hacker, (ganske raskt x-)pizzabud for mafiaen og en av min favoritthovedperson gjennom tidene, og hans forretningspartner Y.T., skateboardbud som rocker med en carpoon og har en forretningssans moren hennes ikke setter helt pris på. Sammen må de takle SnowCrash, et dop som spres via den virtuelle verdenen Metaverse – men som ikke bare gjør digital skade, det har også en effekt utenfor Metaverse. Snowcrash er skrevet i 1992(!) Og Stephenson har senere tatt æren for en del konsepter som vi bruker på internett i dag 🙂

The Diamond Age – Neal Stephenson
Lille Nell lever i en fremtid hvor nano-teknologi har gjort sitt inntog. Foreldreløs og tilsynelatende sjanseløs – men utrustet med: “A guide, a teacher, an armed and unarmed combat instructor, a book and a computer: the Young Lady’s Illustrated Primer is all these and much much more. It is illicit, magical, dangerous.” Problemet er bare at boken er ikke hennes, den er stjålet, og det er MANGE som gjerne vil ha tak i den.

Atrocity archives – Charles Stross
The Atrocity Archives er en Lovecraftinspirert sak, hvor hovedpersonen er en hacker som har kommet litt for nærme å oppdage sammenhengen mellom moderne teknologi og innvasjon av tentakkelbefengte monstre fra våre nabodimensjoner. Summonings og kontroll av nevnte monstrositeter utføres via elektrisitet, lasere og inspirerte programmerere – og bekjempes/dekkes over/hysjes ned av hemmelige organisasjoner rundt om i verden. Vår hovedperson har blitt rekruttert til Englands organisasjon, og ønsker å komme bort fra skrivebordsarbeidet – noe han etterhvert får grunn til å angre på.

Rule 34 – Charles Stross
Rule 34: Kan du forestille deg det, finnes det porno av det på internett. Dette er regelen som gjelder for Liz: politikvinne på “tvilsom internet pornoaktivitet”-vakt, Anwar: tidligere svindler og identitetstyv og The Toymaker: kriminell prosjektleder. Disse blandes inn i en sak som inneholder mord, tvilsomme nedlastinger og et Europeisk spam-nettverk.
(God ide, dårlig utførelse. Stross kan bedre enn dette…)

FEED – Mira Grant
Feed er en zombie-bok, men med en ny vinkling – der de aller fleste andre tar for seg hva som skjer i det zombieinnvasjonen bryter ut handler Feed om de som har overlevd utbruddet, og hvordan de lever i en verden hvor store deler av befolkningen er døde eller zombier. Det som gjør den virkelig interessant er sidetemaet: Bloggosfæren. Etter at offentlig media feilet stort på å rapportere utbruddet av virusinfeksjonen som gjør folk til zombier har bloggerne blitt de viktigste nyhetsformidlerne. I stedet for å skulle stole på et kjent nyhetsanker på TV velger folk nå å lese en rekke blogger – dersom fem/seks rapporterer det samme kan man gå ut i fra at det stemmer. FEED følger søskenparet Mason som forsøker å slå igjennom med sin blogg, og hvordan de lever i en zombie-infisert hverdag.
Les min tidligere bloggpost om FEED her.

Little Brother – Cory Doctorow (Gratis tilgjengelig her)
Denne har jeg ikke lest selv. Ikke en dataspill, men teknologi og ARG. Fra bokas blurb: Marcus is only seventeen years old, but he figures he already knows how the system works – and how to work the system. Smart, fast and wise to the ways of the networked world, he has no trouble outwitting his high school’s intrusive but clumsy surveillance systems. But his whole world changes when he and his friends find themselves caught in the aftermath of a major terrorist attack on San Francisco. In the wrong place at the wrong time, Marcus and his crew are apprehended by the Department of Homeland Security and whisked away to a secret prison, where they’re mercilessly interrogated for days. When the DHS finally releases them, Marcus discovers that his city has become a police state, where every citizen is treated like a potential terrorist. He knows no one will believe his story, which leaves him only one option: to take down the DHS himself.

One thought on “Romaner: Dataspill og teknologi.”

  1. Tusen takk for tipsene, Stjernesøkeren! Har fått tak i Feed til lesebrettet mitt nå, regner med at jeg kommer tilbake hit mange ganger for å plukke titler 🙂

Comments are closed.