Spill? Spill. SPILL!

Denne våren har stått i dataspillenes tegn! Jeg har forelest, demonstert, lyttet, sett, diskutert, blitt forelsket, arrangert og heiet – og enda er det ikke over.

Jeg har laget og holdt min første heldagsforelesning, om det praktiske rundt konsoller og dataspill – for bibliotekarer. Det var en erfaring så langt utenfor min komfortsone som jeg tror jeg noen gang har vært! Det tok sin tid både å forberede forelesningen og å bygge opp mot nok til å gjennomføre. Forelesningen ble holdt i sammenheng med kurset Spill i bibliotek som NITH arrangerer sammen med Høgskolen i Oslo og ABM-utvikling, og selv om jeg selvfølgelig har en lang liste med ting jeg skal forbedre til NESTE gang jeg skal holde en forelesning, så tror jeg at det gikk bra til slutt.

Dagen etter at jeg holdt mitt opplegg var jeg med den samme gruppen til Drammensbiblioteket hvor vi fikk en omvisning og informasjon om deres opplegg rundt Popkult – som er et fantastisk initiativ! De har bygget opp en helt ny scene for ungdom, med en fin miks av det kule og det informative.

dareEt annet prosjekt som har tatt mye av tiden min de siste månedene er Dare to be Digital, hvor jeg har vært prosjektleder for den skandinaviske finalen. Dare er en designkonkurranse for spillstudenter, den foregår i Skotland hvor vinnerne av de forskjellige delfinalene tilbringer 10 uker over sommeren for å lage en spillbar demo av spillideen sin. Vi startet med vårt prosjekt i januar, og klarte på den forholdsvis korte tiden vi hadde å få 8 lag til å starte, 5 av disse gikk videre til finalen vi arrangerte her på NITH. Lag fra Sverige, Danmark og Norge fikk her presentere spillideene sine for et dommerpanel med dommere fra Funcom, IO Interactive og Dice – store navn fra Skandinavia i spillverdenen med andre ord. (Det svenske laget That Game Studio gikk videre med spillet Twang, om noen lurte.)

I tillegg til forelesning og spillkonkurranse har jeg også vært i møte med gruppen for Nasjonal spilldag i biblioteket – jeg har dessverre måtte forsømme dem i de siste månedene, men håper jeg kan bidra mer igjen der nå som de to store prosjektene er over! Vi arrangerte Nasjonal spilldag i biblioteket for første gang i fjor, med godt over 40 deltagende bibliotek som alle hadde spillarrangementer 14. november. Nå har vi fått med oss danskene og svenskene, og er i kontakt med finnene – så vi satser på at det blir nordisk i år. Oppå jobben med å få med oss flere bibliotek og motivere og informere om bruk av dataspill i biblioteket skal vi arrangere en konferanse før selve dagen, så det er nok å henge fingerene i frem mot høsten.

nordicgamesvI morgen reiser jeg til Malmø for å delta på Nordic Games Conference! En del av kontaktpersonene våre i forbindelse med Nasjonal spilldag i biblioteket kommer til å være der, og jeg ser frem til å møte andre gamer-bibliotekarer, og få høre mer om hva danskene og svenskene gjør – og selvfølgelig få høre om alt det som rører seg i den nordiske spillverdenen.

Men det stopper ikke der! Jeg var med som assistent og spillguide på et seminar holdt av REN (Research and Educational Network) – jeg fant igjen programmet deres og er faktisk litt stolt, de har fått med seg tittelen min her på huset, og følgelig er jeg listet på seminarprogrammet som “kommandør av battlestation”… Det var morsomt å bruke en dag på å guide folk som bare har en fjern kjennskap til dataspill igjennom de forskjellige konsollene og spillsjangrene. Det var også morsomt å svare på spørsmålene de hadde når de fant ut at jeg er jente, jeg er bibliotekar, og jeg er gamer.

Jeg sto tilogmed på stand og var spillguide på det store bibliotekmøtet i mars – det virker som om alt jeg gjør ender med å bli spillrelatert om dagen. Ikke at jeg klager!

Og selvfølgelig har jeg fått spilt litt selv, ikke så mye WoW i det siste, det tar litt for mye tid hver gang jeg setter meg ned med det – men jeg har spilt Dragon Age Origins igjen. Det er et fantastisk, fantastisk spill – historien er oppslukende, personene er interessante, og spillmekanismen helt super. Det er vondt å spille når jeg vet at det faktisk ikke er mulig å få en ren lykkelig slutt, og det er moro å se hvordan historien formes av valgene man gjør og måten man oppfører seg på. Jeg har forelsket meg fullstendig i en av personene i spillet, og spiller nå med det målet å få ham til å ville gifte seg med min karakter til slutt. Geeky happiness!

2 thoughts on “Spill? Spill. SPILL!”

 1. Du gjorde en god jobbmed forelesningen din. At du får reaksjoner på å være jente og gamer er en ting.
  Du skal se reaksjonene jeg får, når jeg sier jeg har startet videreutdanning! I hva, er spørsmålet. Dataspill, sier jeg.
  Reaksjonen er skikkelig “hakeslepp”. Tenk åvære 60++ og drive med sånne ting!!!!!
  Det er jo litt gøy også 🙂

  Jeg kom over bloggen din tilfeldig. Surfer for å finne stoff til oppgaven

  Marit

 2. Tusen takk Marit! Det hjelper når det er en så ålreit gruppe å snakke til.

  Og at du tar kurset synes jeg er überkult, og det vil jeg tro de fleste andre “ekte” gamers i alle aldere gjør også – og det er da vel den gruppa vi ønsker nå ut til! 🙂 Dessuten er det morsomt, særlig når man faktisk kan litt om emnet, å kunne diskutere med de som reagerer.

  Lykke til med oppgaveskrivning!

Comments are closed.